NOCs familjeträff – Frågor och svar

 


Vad är NOCs familjeträff?
Familjeträffen anordnas varje sommar på en folkhögskola någonstans i Sverige. Den finns för föreningens medlemmar.
NOC – Nätverket för ovanliga kromosomavvikelser bildades år 2000 av en genetiker och ett antal föräldrar och träffar har sedan dess anordnats.

Vilka får följa med på träffen?
Medlemsfamiljer som betalat medlemsavgift.
Hela familjen; Föräldrar/vårdnadshavare, syskon och självklart huvudmedlemmen! (Man är naturligtvis välkommen även om huvudmedlemmen inte kan följa med av någon anledning.)
Även assistenter följer med för de barn/ungdomar som har samt närstående/anhörig assistent i form av t.ex. en mormor, farfar, kusin, moster eller liknande om behov finns. Dessa närstående assistenter tar hand om de extra unika barnen som inte har egen assistent eller syskon som är för små/inte klarar att vara själva i en grupp.

Var och när är träffen?
Nästa träffs hålls på Viskadalens folkhögskola utanför Borås den 5-7 juli 2019.

Hur ser upplägget ut?
Träffen är alltid fredag till söndag. Programmet börjar 12:30 på fredagen, men innan det är det incheckning, utdelning av informationskuvert samt lunch på folkhögskolan.
Barnen delas upp i grupperna yngre unika, äldre unika, yngre syskon och äldre syskon. I sina grupper gör de under helgen en mängd roliga aktiviteter, lekar och träffar andra barn. Därav blir helgen även väldigt givande för syskonen som får träffa andra syskon i liknande situation. Barnen lämnas över till sina grupper innan programmet drar igång.
Föräldrarna går på föreläsningar under dagarna som handlar om, för oss, aktuella ämnen; inspirerande berättelser ur verkliga livet, viktigt och intressant vetande, ibland har vi gruppdiskussioner m.m.
Lunch äter familjerna ihop innan barnen återgår till sina grupper igen och föräldrarna fortsätter med sitt program.
På lördagen har vi dessutom vårt årsmöte.
Lördagen och söndagen börjar kl 9:00 efter frukost. Fredagen och lördagen håller på till 17:00 och söndagen till 15:00.

Vem tar hand om barnen?
Varje barngrupp har en eller två aktivitetsledare som håller i barnens schema för helgen. De barn som behöver extra tillsyn har med sig en egen assistent (personlig assistent/närstående/förälder).

Vad händer på kvällarna?
Efter avslutat pass på fredagen och lördagen serveras middag. Därefter brukar det ofta vara någon typ av underhållning för hela familjen, lotteri och det traditionella kvällsminglet med korvgrillning och socialt umgänge.

Hur bor man?
Vi bor alltid på en folkhögskola som vi stämt av är tillräckligt funktionsanpassad för oss. Då det sällan finns så många stora rum delas familjerna oftast upp på flera rum, dock i nära anslutning till varandra i den mån det går att lösa.

Vad ingår?
Kost och logi, föreläsningar, roliga aktiviteter, underhållning och trevligt umgänge. Många kontakter knyts och tips delas flitigt under helgen.
Samhörighet!

Vad kommer helgen 2019 att innehålla?
Programmet för 2019 är inte klart än, uppdatering kommer när det närmar sig.
Barnens program kommer bestå av mängder med olika aktiviteter anpassade efter ålder och funktion.
För kvällarna planeras härliga aktiviteter och framför allt umgänge.

Vad kostar ett deltagande på en träff?
Priserna för 2019 är inte fastställda än. Priserna för 2018 låg på 1000kr per förälder/vårdnadshavare och helg. Eventuell anställd assistent 1800kr. Barn och närstående/anhöriga assistenter gick gratis.

Vilka arrangerar träffen?
NOCs styrgrupp (där man vanligtvis sitter över två år). Styrgruppen består av några av våra medlemsföräldrar/vårdnadshavare och de arbetar helt ideellt.

Hur många får vara med på träffen?
Det beror lite på hur många folkhögskolan kan ta emot. Vi försöker alltid få med så många som möjligt utan att det ska bli för trångt. Platserna kan ta slut så det är först till kvarn som gäller.

Hur anmäler jag mig till träffen?
Inbjudan och anmälningsformulär skickas ut till NOCs medlemmar. Kontakta oss på nocsverige@gmail.com om du är intresserad av ett medlemsskap.

Får jag någon mer information förutom det som står i inbjudan?
Ja. Lite längre fram kommer mer info. Dessutom delas alltid ett välkomstkuvert ut vid ankomst. Där i finns bl.a. listor på deltagare, boende, föräldrarnas och barnens scheman, underlag för årsmötet m.m.

Hur kontaktar jag NOC?
Det enklaste är att maila oss på nocsverige@gmail.com
Du är varmt välkommen med frågor!

Finns det något jag bör göra inför en träff?
Ja. Förutom att betala medlemsavgift, fylla i och skicka in anmälan samt betala anmälningsavgiften vill vi gärna ha in foton på familjerna som deltar då vi brukar inleda helgen med en presentation. Foton och lite kort info om familjemedlemmarna mailas till oss på ovanstående mailadress.
Dessa foton publiceras INTE på hemsida eller i sociala medier utan används enbart till presentationen.

Ingår sängkläder och handdukar?
Ja! Extra sängkläder finns också tillgängliga.

 

VARMT VÄLKOMNA!

Här kan du läsa om några tidigare träffar:

2017

2016

2015

2014

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *